Am nevoie sa trimit emailuri la clienti, cum fac?


Am nevoie sa trimit emailuri la clienti, cum fac?

De cele mai multe ori cand facem un website dorim sa avem si emailuri de adrese de email de genul contact@website.ro sau office@website.ro. Ei bine, unde este problema? Probleme sunt mai multe (la fel ca si rezolvarile). Am sa explic atat problemele cat si rezolvarile in articolul ce urmeaza.

Sa zicem ca ne-am facut un website, ei bine, ca sa nu dam incepand cu 100 Euro pe luna (am zis incepand, deci se poate mult mai grav de atat) pe un server dedicat, cumparam un pachet de hosting shared. Ce inseamna shared? Shared inseamna ca avem un server ale carui resurse sunt impartite de catre "locatari" (adica de catre website-uri). Ce ne intereseaza pe noi cel mai mult il reprezinta...adresa ip. Sa zicem ca un server are 10 locatari, ei bine, daca un locatar nu are grija de locuinta lui (de exemplu nu face curatenie), toti ceilalti locatari sunt afectati. Asa este si cu hostingul, daca de pe un website (din cele 10 hostate pe acel server) se trimit emailuri in masa, cel mai curand posibil providerii de email (Gmail, Yahoo, Hotmail, etc.) vor raporta acea adresa ip ca adresa malitioasa sau adresa de pe care se trimit mesaje nedorite (spam) si astfel vor fi afectate toate website-urile de pe acel server sau de pe acea adresa ip. Rezolvarea: nu este nevoie sa ne comandam server dedicat, putem comanda doar adresa ip dedicata. In acest fel stim ca mesajele noastre ajung intotdeauna (sau mai mereu) in inbox. Costurile unei adrese ip dedicate sunt de aproximativ 1-2 euro pe luna (plus tva).

Insa si aici exista o problema! Pachetele de hosting de tip shared nu au fost concepute pentru trimiterea de newslettere (cel putin nu la peste 1000 de abonati, 5 newslettere pe zi)! Degeaba cumperi o adresa ip dedicata daca tu ai sa trimiti emailuri la 100000 de oameni care nici nu s-au abonat la newsletter. Si chiar daca ar fi 100000 care s-au abonat la newsletter, hostingul shared nu a fost conceput pentru asa ceva. Pentru asa ceva au fost concepute servicii precum Mailchimp, Aweber, iContact, etc.). Sincer, recomand Mailchimp deoarece mi se pare foarte intuitiv. Din moment ce mi-a placut Mailchimp, nu am mai incercat multe altele (am mai incercat 2-3 altele) asa ca nu pot spune ca Mailchimp este cel mai bun. Este o opinie personala.

De ce sa platesc un serviciu de email specializat?

Ei bine, sunt destule avantaje:

  • managament al listei de abonati
  • putem crea in website formulare de abonare care sa adauge abonati direct in acea lista
  • putem trimite emailuri targetate
  • putem face tracking la activitatea abonatilor
  • putem importa liste
  • emailurile ajung in inbox fara a ne fi afectat ip-ul (shared sau dedicat)
  • pot fi trimise un numar mult mai mare de emailuri, mult mai rapid decat prin propriul hosting (hostingurile au deseori limite de cateva sute de emailuri pe ora. Mi s-a intamplat ca cineva sa imi zica sa trimit 10000 de emailuri si dupa ce le-am trimis sa...raman fara website! Pur si simplu compania de hosting m-a blocat pentru spam asa ca, mare grija!)
  • daca cineva nu mai vrea sa primeasca emailuri, se poate dezabona foarte simplu, nu ne mai stresam noi cu acest aspect legal
  • utilizatorul poate sa isi actualizeze profilul (isi schimba adresa de email sau numele)
  • se pot trimite emailuri personalizate de tipul "Draga 'xulescu', avem o oferta pentru orasul 'x'...." unde numele si orasul sunt luate dinamic in functie de profilul utilizatorului facand astfel emailul sa para foarte personal si nu "in masa".

Mailchimp ofera posibilitatea de a trimite pana la 12000 de emailuri / luna in mod gratuit ceea ce mi se pare super si, zic eu, merita incercat!

Concluzie

Scopul adreselor ip dedicate este de a ne asigura ca emailurile ajung sigur la client si ca nu sunt oprite de vreun filtru/firewall. Pentru a trimite newslettere, avem nevoie de softuri speciale. Si acum, sincer sa fiu, sunt servicii premium care cer 50-100 de dolari, pe luna, pentru a trimite emailuri in masa, dar hai sa ne gandim putin cam cati bani ar trebui sa investim ca un programator sa ne faca un astfel de soft, cat timp ne-ar lua realizarea acestui soft + sunt sigur ca 50-100 de dolari o sa dam doar pe pachetul de hosting. Asa ca daca avem proiecte foarte mari, merita investitia. Ca sa nu mai zicem ca e gratuit pentru "cei mici"!