Ce hosting imi recomanzi?


Ce hosting imi recomanzi?

Indiferent de tipul de website pe care il avem sau de tipul de website pe care dorim sa il facem avem nevoie de hosting. Si desi exista foarte multe solutii gratuite (wix.com, de exemplu), nu le recomand din simplul motiv ca isi fac reclama in website-ul nostru. Pana la urma trebuie si ele sa traiasca din ceva, nu? Uneori problema cea mai mare poate ca nu este reclama ci simplul fapt ca in momentul in care doresti sa iti muti hostingul pe un server premium, s-ar putea sa poti asta doar folosind servicii tot de la ei (care sunt, de obicei, mult mai scumpe decat in alte parti).

Uneori nu pretul este problema cat seriozitate si timpul/felul in care se raspunde la tichetele de suport. De exemplu, eu am pachet de hosting de la WebFactor si vreau sa zic ca sunt foarte dezamagit de experienta pe care am avut-o cu suportul lor tehnic. Si nu, nu m-am mutat inca deoarece nu a prezentat o prioritate. Oricum, ideea este ca nu mai recomand nimaniu aceasta firma, asa ca, atentie mare.

Pana sa incep la diferentierea dintre pachetele de hosting as mai preciza ca un pachet de hosting shared vine cu foarte multe riscuri cum ar fi:

  1. riscul ca in cazul in care un "colocatar" sa foloseasca serverul atat de intens incat celelalte site-uri hostate pe acelasi server sa fie afectate (cum mi s-a explicat mie ca a fost o problema, la WebFactor). Solutia? Mergem catre o agentie de hosting care separa si limiteaza fiecare utilizator, astfel se impart in mod egal resursele unui server.
  2. Un alt risc il reprezinta securitatea: avem sanse ca (daca infrastructura ii permite hackerului) daca un hacker a spart un site hostat pe un server shared sa poata ajunge si la site-ul nostru. Sau, daca avem 5-10 domenii pe acelasi pachet de hosting, in momentul in care a gasit o vulnerabilitate pe un site si a reusit sa ne acceseze site-ul cu un shell, are acces la toate celalte domenii (dar aici e alta poveste, oricum, e bine de stiut). Solutia? La fel ca mai sus numai ca daca domeniile sunt hostate pe acelasi pachet de hosting, acolo nu vad o solutie.
  3. De asemenea, daca ip-ul serverului a fost listat ca "spam" de catre providerul nostru de email, nu o sa mai putem contacta acele adrese de email (Google, de exemplu, prin Gmail, este foarte pretentios in ceea ce priveste spam-ul, el marcand foarte des ip-uri ca fiind spam. Si cum foarte multi dintre clienti e posibil sa aibe Gmail, nu e un lucru bun). Solutia? Solutia e pe bani, binenteles. Daca o sa cumparam o adresa ip dedicata, in cele mai multe cazuri, rezolvam problema. Costurile (reale, nu cele din reclame) incep de la 2 Euro/luna

Si acum sa revenim la tema principala a post-ului, ce hosting imi recomanzi? Ei bine, raspunsul este foarte simplu! In functie de tipul de proiect pe care il facem avem urmatoarele nevoi:

  1. pentru un site de prezentare, indiferent ca e el administrabil sau nu, recomand un pachet de hosting mic. Nu avem nevoie de un server dedicat ca sa mearga bine treaba. Insa ce as recomanda sa avem e un pachet in care hostingul se face pe SSD deoarece timpul de raspuns este mult mai mic decat daca am avea hosting-ul pe un hard disk (cu platana).
  2. pentru un magazin online, mic, fara trafic extraordinar de mare, singurul lucru pe care il recomand este sa alegem un pachet de hosting pe SSD.
  3. pentru un magazin online, mediu/mare (1000+ produse si, foarte important, multi vizitatori) sau pentru un proiect care are nevoie de multe resurse recomand cu caldura un VPS. Intradevar, costurile pentru un vps pe ssd, bunicel, sunt de aproximativ 1700 - 2000 lei/an dar suntem siguri ca nu ne pica din cauza traficului si nici nu ne deranjam "vecinii" cu care impartim acel server.

Sfaturi utile:

  1. fa tot posibilul ca in momentul in care iti cumperi un pachet de hosting, sa iti cumperi tot de acolo si domeniu, pentru a evita stresul facturilor diferite (in caz ca nu e domeniu .ro cumparat direct de la RoTLD).
  2. as recomanda sa se cumpere un ip dedicat pentru a se evita neplacerile cauzate de emailurile care nu se trimit din motive de "potential email spam".

Ca si firma de hosting cu care lucrez si ii recomand cu placere, ar fi NameBox. Ii recomand deoarece au un suport tehnic extraordinar si pana acum, nu am avut niciun client care sa se planga de ceva.