Ce inseamna SEO? Reguli de aur pentru SEO


Ce inseamna SEO? Reguli de aur pentru SEO

Introducere

In acest articol am sa incerc sa va explic cateva dintre regulile esentiale ale optimizarii pentru motoarele de cautare (in special Google). Considerand ca acest articol este dedicat celor care au deja un website sau doresc sa isi faca unul, apeland la o firma ce ofera servicii web design, am sa trec peste partea cu ce trebuie sa faca un programator si am sa exemplific ce pasi trebuiesc urmati pentru a avea un website cat mai bine optimizat.

Ca sa incepem cu inceputul, optimizarea as spune ca se imparte in doua categorii:

- On Site Seo
- Off Site Seo

On Site Seo se refera atat la felul in care este facut codul (cat de bine si-a facut treaba programatorul) cat si la respectarea anumitor reguli in ceea ce priveste continutul website-ului si am sa exemplific in ceea ce urmeaza.

On Site Seo

Cheia o reprezinta continutul website-ului. Motoarelor de cautare le place ca atunci cand intra pe un website sa gaseasca continut unicat. Stiu, uneori nu exista asa ceva insa, macar forma in care este expusa acea informatie sa fie unicata (sa luam exemplele magazinelor online, produsele nu difera ca specificatii insa forma in care sunt expuse ar trebui sa fie putin diferita ca sa fie toata treaba buna).

O solutie buna pentru a face seo este sa creati un Blog unde sa scrieti articole calitative si originale atat despre serviciile pe care le oferiti cat si stiri sau articole din/despre domeniul de activitate. Daca ne gandim la magazinele online, o alta solutie ar fi ca in momentul in care omul intra pe o categorie de produse, sa exista o descriere a produselor din categoria respectiva. Descrierea sa existe doar pe prima pagina de produse, nu pe toate paginile (adica la categoria telefoane, de exemplu, sa existe descrierere doar pe prima pagina din categoria respectiva, cand a trecut la telefoanele din pagina a doua, sa nu mai apara acea descriere, pentru o experienta cat mai placuta in website).

Spuneam mai devreme ca si modul in care expunem continutul trebuie sa fie unicat. Ei bine, el trebuie sa respecte si anumite reguli:

 • Daca se poate, sa facem cate o pagina pentru fiecare produs/serviciu oferit
 • Cum am zis, pe cat posibil, sa fie unicat
 • Titlul articolului este foarte important! Ar trebui sa fie scurt si la obiect [Sa includa keyword-ul (principal) pe care dorim sa il promovam cu acel articol sau cu acea pagina dar sa sune placut (nu fortat de cuvinte cheie)]
 • Daca se poate sa avem o poza la acel articol. Ce e foarte important aici este ca acea poza sa se numeasca keyword-ul tau.jpg/png/gif/etc. si (iarasi, foarte important) sa ne asiguram ca in momentul in care atasam imaginea articolului setam si atributul "alt" cu keyword-ul folosit atat in titlu cat si in numele fisierului cu poza
 • Nu repetati keyword-ul principal de prea multe ori ca sa nu fie raportat ca spam (articolul, de catre motoarele de cautare)
 • Se recomanda ca articolele sa contina un numar de minim 150 de cuvinte
 • Daca se poate, in articol sa fie inclus si cate un link catre un serviciu pe care dorim sa il promovam (un link de la noi din website)
 • In cazul in care aveti posibilitatea sa setati descrierea meta (meta tag-ul pentru descriere) pentru acel articol / acea pagina, va recomand sa setati o descriere cat mai usor de citit dar ca sa includa si keyword-ul principal, de maxim 160 caractere. Aceasta descriere reprezinta textul care apare in Google in momentul in care este gasita pagina. Google ne recomanda sa punem descrieri doar acolo unde avem o descriere unica, nu sa repetam o descriere peste tot.
 • Incercati sa postati regulat. Daca va faceti un blog si scrieti 2 articole, la 5 luni, este cam degeaba. Ideea principala este sa postati o data la x zile (la 10 zile, de exemplu), dar sa fie intr-un ciclu continuu (daca se posteaza un articol pe luna, sa se posteze pe o data anume, pe 15, de exemplu).

Off Site Seo

Optimizarea Off Site Seo include (dar nu se limiteaza la):

 • backlink-uri (nu recomand sa folositi servicii care promit dealde 1000+ backlink-uri deoarece 10 backlink-uri venite din website-uri "din domeniu", website-uri cu Page Rank mare (autoritare), fac mai mult decat 1000 de backlink-uri de proasta calitate. Ba chiar, mai rau, daca aveti prea multe backlink-uri, riscari sa fiti penalizati. Asa ca, vorba americanului, "keep it simple!", lasati-o usor cu backlink-urile. Faceti putine, dar bune!
 • Social media. Nu ar strica deloc o pagina de Google+ sau o pagina de Facebook.
 • Google Places. Daca detineti un birou, va recomand cu placere sa faceti o pagina de Google Places deoarece v-ar ajuta in cautari (in primul rand ca atunci cand va cauta cineva, o sa apara harta cu locatia biroului plus datele de contact). Din punctul meu de vedere, este un element de luat in serios.

Bine de stiut!

 • Desi in unele cazuri schimbarea legaturilor permanente (permalinks, in WordPress, de exemplu) poate aduce o mica incetinire a website-ului (desi eu nu am observat asta), recomand cu caldura folosirea asa numitor "link-uri prietenoase" pentru seo. De exemplu: http://website.ro/portofoliu-web-design si nu http://website.ro/?p=50
 • Probabil ati auzit de meta keywords, ei bine, ele nu mai folosesc (cel putin pentru Google) la nimic din cauza abuzurilor si a celor care au facut blackhat seo (adica s-au folosit de tot felul de mijloace, "ilegale", ca sa ajunga cat mai sus, cat mai rapid)
 • E suficient sa scrii cuvantul cheie doar acolo unde crezi tu ca e necesar in articol. Concentreaza-te ca textul sa fie foarte bun pentru cititori in primul rand, si abia apoi pentru search engine-uri.

Concluzie

Ca sa trag o concluzie in ceea ce priveste seo (on site seo), in momentul in care scriem contintul pentru articole trebuie sa urmam urmatoarele reguli:

 1. Utilizatorul este foarte important! Textul trebuie sa fie original si usor/placut de citit.
 2. La articol trebuie folosita cel putin o imagine.
 3. Avem nevoie de minim 150 de cuvinete.
 4. Trebuie sa ne gandim la o descriere (meta tag description).
 5. Este ok sa instalezi cate un plugin pentru seo (precum All in One SEO Pack) si sa puneti descriere, titlu si keyword-uri aferente paginilor insa Google nu ne recomanda sa punem descrieri repetitive sau descrieri in paginile care nu au chiar asa de multa importanta (precum paginile de genul termeni si conditii, despre cookies, cum comand si altele). Ba chiar, ei spun ca exista posibilitatea sa fiti penalizati daca descrierea este repetitiva si peste tot. Asa ca, e simplu (din nou), o descriere de maxim 160 de caractere pentru paginile importante!
 6. Incercati, pe cat posibil, ca textul (din descriere) sa fie usor de citit si, foarte important, sa contina si keyword-ul pe care va bazati in website sau in acea pagina.
 7. Incercati ca in momentul in care scrieti articolul (sau textul in pagina) sa nu repetati prea des cuvantul cheie.

Postscript

Este atat de multa informatie de acoperit incat uneori mai adaug informatii noi sau mai schimb cate ceva (in conditiile in care nu mai e valabil din punct de vedere al optimizarii) asa ca ati putea sa salvati pagina la bookmarks, si sa mai verificati din cand in cand.