Greseli in crearea unei campanii de promovare online


Greseli in crearea unei campanii de promovare online

Am scris in urma cu putin timp un articol in legatura cu promovarea online si mi se pare cam incomplet sa nu subliniez si cateva din elementele cheie ale unei campanii de promovare.

Preturile serviciilor / produselor

As spune ca preturile sunt elementul principal in atragerea clientilor. Degeaba avem un site super si o campanie in care investim sute de lei daca nu le dam o motivatie sa ne aleaga pe noi. Da, stiu, calitatea costa! Insa in momentul in care avem preturi cu 20-30-50% mai mari decat ale concurentei (mai ales in cazul produselor) nu putem da vina nici pe website, nici pe campanie si nici pe client. Sa nu uitam ca pe website preturile ar trebui sa fie mai mici decat in magazinele fizice. Asa a fost si pe Emag la inceput insa acum va asigur ca in Media Galaxy / Flanco / Altex / Domo (magazinele fizice) veti gasi produse mai ieftine decat in website-ul Emag. Si logic ca eu ma va voi duce sa cumpar produsul din magazinul fizic din 4 motive simple:

  1. E mai ieftin
  2. Pot sa vad produsul fizic inainte sa il cumpar
  3. Uneori pot sa il si testez putin inainte
  4. Zero timp de asteptare pentru livrarea comenzii

Suportul tehnic

Chiar daca unii clienti par ca stiu totul, e bine sa fim calmi si sa le expunem punctul de vedere al unui specialist pentru ca noi suntem specialistii, nu clientul. Asta nu inseamna ca un client nu poate avea dreptate, doar ca e bine sa le explicam calm daca se inseala (si unde), daca informatia pe care o au este incompleta sau poate pur si simplu informatia nu este de actualitate.

Reclama mincinoasa

Cand vedeti o reclama la o banca "dobanda de doar 9%!" si mergeti fericiti in banca pentru a constata ca acea dobanda se adreseaza doar celor 0.01% clienti ai lor, nu vi se pare putin incorect? Bat la pariu ca da! Asa ca as recomanda sa evitam asemenea practici.

Exemplu personal:

Am cumparat de la Cit Grup un pc refurbished si toate bune si frumose. Doar ca ei promoveaza mereu "Refurbished nu e Second Hand" intr-un mod atat de urat si neprofesional incat nu o sa recomand nici dusmanilor mei: Ei compara cel mai PROST produs SH cu cel mai BUN produs refurbished. Ei bine, ce m-a disperat cand am vorbit cu ei si le-am spus ca deja mi s-a stricat pc-ul (dupa cateva luni de folosire, nu foarte intensa) este partea ca ei insista ca produsul lor e mai bun decat unul SH. Si haideti sa va spun unde gresesc: eu pot sa comand online un pc foarte performant si dupa 10 zile sa il returnez pentru ca nu mi-a placut...designul carcasei. Ei bine, acel produs este deja SH si perfect functional. Cu ce este mai presus un pc refurbished folosit 3 ani in mod intens decat un produs SH returnat pentru ca "nu mi-a placut carcasa"!?

Disponibilitatea

In momentul in care facem o campanie de promovare e bine sa avem o persoana care sa fie disponibila sa raspunda la emailurile, telefoanele sau mesajele clientilor cat mai rapid. A raspunde rapid nu inseamna a raspunde in 5 minute dar nici nu inseamna sa raspundem peste 24/48 de ore. E posibil ca acel client sa caute un raspuns rapid si atunci disponibilitatea este cruciala in a atrage acel client, mai ales ca suntem in secolul vitezei.

Concluzie

Merg pe ideea ca un marketing "sanatos" este un marketing bazat pe obtinerea unui client si nu pe vanzarea unui produs / serviciu. Ok, facand reclama mincinoasa poti castiga o comanda. Dar daca acea comanda se transforma intr-un review negativ, nu doar ca nu ai castigat un client, ba mai mult, ai pierdut altii din cauza review-ului negativ! Si pot fi multe asemenea review-uri!