RESS sau responsive?


RESS sau responsive?

Cel mai probabil ati observat ca pe prima pagina pun accent foarte mult pe RESS (Responsive Design + Server Side Components). Dar ce inseamna RESS si de ce merita atata bataie de cap?

Spre deosebire de site-urile (doar) responsive, folosind utilitare gen MobileDetect avem posibilitatea sa generam continutul in functie de tipul de device de pe care este accesat site-ul.

Sa luam un exemplu concret: acest blog are sidebar, in sidebar as putea pune atat text/html cat si elemente dinamice ce pot incarca foarte mult site-ul. Pe mobil, in site-urile responsive acest continut este doar ascuns insa el se reda in continuare, de accea accesam uneori site-uri care par simple dar parca se incarca la infinit, pentru ca au continut ascuns. Daca folosim RESS putem face ca acel sidebar sa nu fie incarcat deloc, de pe server, de aici si viteza sporita a site-ului, pe mobil.

Un alt exemplu: pe pagina de servicii web design pe care am facut-o recent (redesign), pe desktop si pe tablete avem cate o poza pentru fiecare serviciu oferit pe cand pe mobil se incarca doar textul, reducand astfel traficul cu peste 500kb doar din incarcarea imaginilor. Daca acestea erau doar ascunse, ele tot se incarcau. O alta posibilitate, folosind un asemenea utilitar, ar fi sa incarcam niste imagini mult mai mici, ca dimensiune, si astfel am avea si imagini dar totusi sa fie prietenos cu telefoanele mobile.

Dar RESS nu inseamna doar atat! Am avut un proiect unde clientul avea doua aplicatii, una de Android si una de iOS iar, la propunerea mea, am facut ca in momentul in care site-ul este accesat de pe Android sa se incarce link-ul de Google Play Store, cand intra de pe iOS sa se incarce link-ul pentru Apple Store dar cand intra de pe alt device sa apara amandoua link-uri, pentru a promova aplicatiile.
Binenteles, nu exista o solutie care sa estimeze in proportie de 100% ca acel sistem de operare este cel corect insa exista un procent de peste 90% in care predictia este buna. Imi aduc aminte cand m-am logat pe Facebook de un browser Safari, din Android, si am primit sms ca cineva tocmai se logase din.... iOS :)) Deci se poate si la cele mai mari case.

Exista un aspect poate chiar mai important decat continutul incarcat. Animatiile! Mai ales daca folosim un design cu Material Design (despre care urmeaza sa scriu o serie de postari) avem sanse foarte mari ca aceste site-uri, desi responsive, sa nu fie extrem de pritenoase cu telefoanele mobile. Animatiile folosesc multa memorie ram si procesor ceea ce afecteaza in mod direct timpul de incarcare a website-ului dar, ce e si mai important, sunt dusmanul bateriilor. Un site cu multe animatii consuma bateria mult mai rapid decat un site simplu. Eu am dezactivat animatiile de pe mobil, din respect pentru bateriile vizitarilor si pentru o experienta cat mai placuta.

Daca stam sa ne gandim la costuri, din punctul meu de vedere, merita sa dai 2-300 de lei in plus ca site-ul de prezentare (fie el si administrabil) sa se miste ultra rapid pe mobil.

Exista si unele probleme aici. La magazinele online cam singurul lucru care se poate face cu RESS este sa incarcam imagini de dimensiuni diferite in functie de device. Zic asta deoarece magazinele online vin cu multe plugin-uri si pentru a afecta structura website-ului trebuie editat plugin cu plugin si, uneori, chiar a core-ului magazinului online, adica a scriptului in sine. Problema nu e ca nu stiu sa fac asta, problema e ... ce se intampla daca intervine un update (sa zicem din motive de securitate, care se face automat)? In acest caz avem toate sansele sa pierdem tot ce am muncit.

Eu am inceput sa folosesc RESS de prin iunie 2014 si ma pot lauda ca am deja experienta in acest sens. Sincer sa fiu, de ceva timp, site-urile nu mi se mai par cu adevarat responsive daca nu folosesc RESS deoarece se incarca greoi pe mobil/tableta desi (poate) doar 50% din continut este vizibil. Din punctul meu de vedere este frustrant sa intri pe un website unde vezi doar text si sa se incarce in 15 secunde dar, mai ales, sa faca 2+ mb trafic... Totusi, sa nu uitam ca inca avem optiuni unde avem doar 300 mb trafic de date. Sa incarcam un website care are o pagina de 2mb deja...incepem sa plangem. Din fericire nu e si cazul meu, dar tot e enervant ca poate am semnal slab si am doar 100kb/s viteza...