SEO vs AdWords


SEO vs AdWords

De ceva vreme vreau sa imi astern "pe hartie" (o hartie digitala) opinia despre SEO, AdWords si despre marea difenta dintre cele doua.
Daca prin anii 2000 search engine optimization era un element cheie in crearea unui website si mai ales in promovarea acestuia, as zice ca de prin 2009, odata cu noile update-uri Google, optimizarea pentru motoarele de cautare nu mai are o importanta chiar asa de mare pe termen scurt decat daca nu exista deloc / e aproape de 0 competitie/a pe acel domeniu pe care activati. Dar aici intervine o alta problema, daca nu exista competitie se presupune ca acel domeniu nu este cautat deci, nu poate aduce extrem de multe rezultate indiferent de cat de "trasnet" e website-ul sau de pozitionarea in rezultatele cautarii.

Haideti sa facem impreuna o analiza si sa vedem ce avantaje si ce dezavantaje au fiecare dintre ele:

SEO (search engine optimization)

Avantaje

 1. Este pe o perioada mai lunga (in functie de concurenta)
 2. Nu depinde de un buget de promovare. (dar pentru a face seo, de multe ori exista un buget de promovare, prin seo. culmea, nu?)
 3. Se poate realiza prin blackhat seo (desi Google dezminte, sunt website-uri foarte vechi pe piata care au crescut prin blackhat seo si inca sunt in prima pagina pentru ca..."sunt mari", "lumea da click pe linkurile lor" si altele.

Dezavantaje

 1. Desi poate nu ma credeti uneori costul poate fi mai mare decat al unei campanii AdWords (cu tot cu buget)
 2. Riscul este mult mai mare decat al unei campanii AdWords. Sa zicem ca facem o campanie AdWords si ne dam seama ca ceva e gresit. Odata oprita campania AdWords, s-a oprit si traficul catre website si in cazul de fata se poate rebranding la niste costuri mult mai mici pe cand daca am facut SEO, am ajuns in prima pagina si ne dam seama ca ceva e gresit, investitia e mult mai mare decat in cazul AdWords. Si aici exista exceptii
 3. Dureaza foarte mult! In cazul in care avem o competitie foarte acerba rezultatele se pot vedea, uneori, dupa mai bine de 6 luni!
 4. In unele domenii te lupti cu competitori foarte mari si asta afecteaza in mod direct (cel putin) timpul in care se poate face optimizarea, rezultatul maxim posibil (pozitia maxima pe care se poate ajunge) si, nu in ultimul rand, costurile.

Aici am trecut costul atat ca avantaj cat si ca dezavantaj deoarece tine strict de noroc. Am facut site-uri care au vizitatori si sunt in prima sau a doua pagina din Google si aduc vizitatori (nu si conversie extraordinara).

AdWords

Avantaje

 1. Se implementeaza rapid
 2. Exista posibilitatea de a aduce clienti din prima (saptamana/luna). Bine, aici depinde de mai multi factori (cat de cautat e acel serviciu/produs, competitie, website etc)
 3. Poate fi realizat pentru campanii temporare. In momentul in care se doreste schimbarea domeniului de activitate, nu exista "urme" din trecut, cum sunt link-urile in cazurile seo (care si ele pot fi sterse doar ca acolo vorbim de alta munca, alte costuri).
 4. Este evidentiat in rezultatele cautarii si poate aparea pe mai multe pagini ale acelei cautari.

Dezavantaje

 1. Este conditionat de buget. "Ai bani, iti apare reclama".
 2. Uneori optimizarea costurilor campaniei poate dura destul de mult.
 3. Este valabil doar pentru Google.
 4. Trebuie sa urmezi competitia! Daca in randul celor care fac reclama pe AdWords pentru acel/e keyword/uri si pun un cost per click (cpc) foarte mare, poti sa ii intreci doar daca ai un buget mai mare decat al lor. Desi e cam greu de crezut.

Note finale

Scriu acest articol aproape numai despre optimizarea Google deoarece in Romania Google este cel mai folosit motor de cautare si mi se pare normal ca optimizarea/promovarea sa se faca dupa regulile Google si nu dupa regulile Bing (de exemplu).

Pentru rezultate pe termen lung recomand SEO + AdWords iar pentru teste ale pietei si/sau proiecte pe termen scurt recomand AdWords.

Oarecum AdWords-ul si cu SEO sunt mana in mana deoarece in campania de promovare in momentul in care se estimeaza coeficientul keyword-ului, Google ne zice ce avem gresit pe pagina si ne indica ce sa imbunatatim in pagina atat pentru a avea costuri mai mici (printr-o nota mai mare) cat si pentru on page seo.

Daca cineva considera ca eu gresesc chiar il rog sa comenteze la acest articol pentru a fi siguri ca impreuna obtinem cele mai bune rezultate.