Template cumparat vs template custom


Template cumparat vs template custom

Sunt sigur ca daca ai cautat o firma de web design si ai cerut un exemplu de template care sa se potriveasca cu ce ai tu nevoie acestia au ales cel putin un exemplu de template de pe un magazin de template-uri prectum themeforest. Ca sa fim intelesi de la inceput, acest articol nu este menit sa critice munca de o viata a magazinelor de template-uri precum Envato ci este menit sa clarifice anumite avantaje si dezavantaje.

Problema cu template-urile premium este ca ele nu sunt chiar asa de premium. De ce? Pentru ca in dorinta de a include cat mai multe facilitati, acele firme care creaza template-uri, au tendinta sa incarce scriptul atat de mult incat chiar daca doresti un webiste cu un text si o poza, sa ti se incarce chiar si 2 mb de cod. "Si ce?! Avem viteze mari in Romania!" Asa e! Insa sa nu uitam ca lumea poate sa ne acceseze website-ul si de pe mobil si sa incarcam 2 mb doar de cod (html + js + css) plus 3-4 imagini deja ne-am umplut frigiderul de la oamenii carora le-am marit factura la traficul de date mobil. Nu mai zic ca site-ul o sa se incarce foarte greu iar pe telefoanele mai vechi o sa se incarce o perioada iar apoi browserul o sa dea crash pentru ca sunt prea multe date si el nu le poate procesa.

O alta mare problema sunt template-urile premium dar luate "free" de pe website-uri din domeniu. Sunt cazuri in care acestea vin cu cod malitios (malware) si dupa ceva timp ne trezim ca suntem contactati de firma de hosting ca de pe serverul nostru se trimit zeci de mii de emailuri sau se incearca spargerea altor site-uri fara ca noi sa avem habar. Cine este de vina aici? Binenteles, firma care a facut web design-ul!

Cand vine vorba de website-uri simple propunerea mea este sa cautam un design (in cazul in care tu nu ai), alegem un design (de cele mai multe ori un template html free/premium, in functie de buget) si apoi eu sa il pun WordPress in asa fel incat website-ul sa fie complet administrabil. Am facut atatea template-uri WordPress de la 0 incat realizarea template-ului poate dura maxim 2 zile. Din punctul meu de vedere, pentru website-urile simple, nu realizarea templateului este o problema.

Sa nu ma intelegeti gresit, si eu cumpar template-uri premium WordPress, acolo unde este nevoie, insa imi place sa le optimizez inainte. Pentru ca ele nu vin deloc optimizate, mai ales pentru mobil. Un website degeaba este responsive daca are nevoie de 5mb de trafic pentru a se incarca prima pagina... Am scris aici un articol despre incarcarea secventiala pe mobil.

Un alt avantaj al template-urilor custom il reprezinta libertatea. Daca facem un template custom, avem o mai mare libertate in a face pagini "custom" sau sa facem modificari doar in anumite pagini precum si modificari de design.

Custom – Avantaje

 1. flexibilitate
 2. de cele mai multe ori se incarca mult mai rapid decat cele pline cu "de toate"
 3. se pot face site-uri optimizate pentru mobil (ress, nu doar responsive)
 4. se pot face modificari de design mult mai usor

Custom – Dezavantaje

 1. timpul (in cazul in care este un template complex)
 2. costul (iarasi, in functie de complexitate. pentru site-ul simple nu percep costuri suplimentare)

Platit – Avantaje

 1. "bun la toate"
 2. eliminam timpul de realizare template-ului
 3. poate include alte articole pe care am da bani suplimentar

Platit – Dezavantaje

 1. timpul de incarcare (se incarca mai greu)
 2. costul template-ului este acoperit de client (chiar daca scrie in contract sau nu, costul tot de client este acoperit deoarece este o preferinta a clientului. un website de 1000 de lei nu poate avea un template care a costat doar el 300 de lei sau mai mult)
 3. sunt mai greu de "manuit". template-urile care vin cu faimosul Visual Composer necesita o rabdare de otel pentru a edita sau pentru a adauga o pagina.

Concluzie

In functie de tipul proiectului, putem cumpara sau nu un template premium. Din punctul meu de vedere, template-urile realizate custom sunt peste template-urile premium ca si optimizare a codului pentru accesarea de pe device-uri mobile insa ramane la latitudinea clientului de care template sa folosim pentru realizarea website-ului.

Update

Revin cu un update... un alt foarte mare dezavantaj al unui template "premium" este acela ca poate fi facut de o echipa de indieni, pachistanezi sau de care or mai fi ei (tari din lumea a patra oricum) care arata super impachetate de ei dar cand il cumperi si vrei sa pui continutul tau...POC! s-a dus dracu' totul... brusc, nu mai e bine.... de ce? pai simplu, pentru ca ei au creat un template de mantuiala si in momentul in care schimbi ceva ai neplacuta surpiza sa vezi ca sunt anumite template-uri gratuite mult mai bune decat ale lor. Asa ca, aviz amatorilor care merg pe principiul "cat de greu o fi?! iau un template, il instalez si ma descurc eu...".

Chiar acum lucrez cu un template "premium" cumparat cu 50$ (nu e chiar putin, daca stam sa ne gandim) si de 3 zile lucrez continuu ca sa repar bug-urile... Jur ca mi-a luat mult mai putin sa fac template-uri de 10 ori mai bune (da, de la 0, pe WordPress) decat porcaria asta de template... Asa ca, m-am decis, daca e de website-uri administrabile, am sa prezint clientilor un template html si daca vine vorba de pus pe vreo platforma gen WordPress, il pun singurel ca asa ma asigur ca nu e facut de un incepator si nu imi ia 10 zile sa repar un bug (si el sa aibe zeci de bug-uri)... Inca o data, aviz amatorilor!